HANINGE DJURKLINIK

Avmaskning

Från 1 januari 2012: Inga krav på avmaskning mot dvärgbandmask om du inte åker till Norge, 
Finland, Storbritannien, Irland eller Malta.

Vi rekommenderar starkt att du fortfarande avmaskar ditt djur mot dvärgbandmask om ni är ute och reser, speciellt nu då det finns bekräftade fall i Sverige. Bara för att kraven har försvunnit betyder inte detta att risken för smitta är mindre, däremot är det lättare för dig som ägare då inget veterinärbesök är nödvändigt. Ta för vana att avmaska mot dvärgbandmask 1-5 dagar före hemresa. Preparat för detta är receptfritt i Sverige. Tänk på att det inte är hunden som tar skada av dvärgbandmasken. Masken gör oss människor sjuka, ger permanenta skador på inre organ samt kan leda till döden. 
Avmaska och bidra till ett fortsatt friskt Sverige 

För att förebygga andra invärtesparasiter, såsom hjärt- och lungmask, krävs ett recept från din veterinär, vilket du lätt kan få vid ett besök på kliniken. Det här är främst aktuellt om ni ska besöka Sydeuropa. 

Regler för avmaskning vid resa till Finland, Storbritannien, Irland, Malta samt Norge. 
Hundar som ska följa med till något av ovanstående länder ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask 1-5 dagar (24-120 timmar) innan avresa. 
Avmaskningen ska ske hos en veterinär som fyller i detta i passet. Avmaskningsmedlet kan du dock köpa själv på apoteket. Droncit tar bandmask och rävens dvärgbandmask och är därför att föredra framför Milbemax och Drontal som även tar spolmask. Man bör inte avmaska med ett bredare avmaskningsmedel än man verkligen behöver då risken för resistensutveckling är någon vi jobbar mot. Skulle avmaskningen vara gjord mindre än 24 timmar innan du kommer till gränsen får du inte komma in i landet förrän tiden har uppnåtts. 

Regler för dig som pendlar över gränsen till Finland och Norge med din hund 
Du behöver inte avmaska varje gång du ska över gränsen. Istället används den så kallade 28-dygnsregeln vilket betyder att du avmaskar kontinuerligt var 28:e dag. Pendlingen inleds med att hunden före resan avmaskas två gånger med högst 28 dagars mellanrum. Veterinären ska tydligt skriva i passet att avmaskning sker enligt denna regel. Efter detta avmaskas hunden kontinuerligt var 28:e dag tills den inte längre ska föras med över gränsen till Finland eller Norge. 

Läs mer på finska Livsmedelssäkerhetsverkets hemsida. Klicka här.
Eller på norska Mattilsynets hemsida. Klicka här.

Länkar till goda råd

Av förklarliga skäl kan vi inte hålla reda på alla regler som gäller för de olika länderna i världen och det är ditt ansvar som djurägare att själv ta redo på dessa regler. 

Här nedan finns lite länkar till olika sidor som kan hjälpa er med informationen: 


Jordbruksverket skriver: "På de här sidorna har vi samlat information för dig som är hund- eller kattägare. Vad bör du tänka på för att djuren ska må bra, vad gäller när du ska resa med dem, vad händer när de blir sjuka, behöver du tillstånd för verksamhet med hundar och katter? Vi vill ge dig svaren på bland annat dessa frågor." 

För att besöka Jordbruksverkets sidor, klicka här

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har en hemsida med omfattande råd om "Resande hund". Läs mer »

För mer information om vad som gäller i just det land du ska åka till rekommenderar vid dig att kontakta detta lands ambassad. Adresser och telefonnummer till alla utländska ambassader i Sverige hittar du här.