HANINGE DJURKLINIK

Hur går det till när min katt får somna in?

Hur det går till när din katt somnar in kan variera lite beroende på hur katten mår samt hur stressad den är. Vanligast är att katten får lugnande medel i form av en injektion under huden. Är kattens tillstånd kraftigt nedsatt kan det vara bättre för katten att inte ge den lugnande. Detta får ni i så fall information om i samband med att det beslutet tas. 

Därefter lämnas ni sedan ifred med katten medan den blir successivt trött. Vi finns dock alltid nära till hands om det skulle vara några funderingar. 
När katten är trött får den sedan en överdos av ett mycket starkt narkosmedel direkt i ett blodkärl, oftast i ett framben. Katten somnar sedan djupare och djupare tills andningen upphör och hjärtat slutar att slå, något som vanligtvis tar ett par minuter. 
Katten upplever ingen smärta i detta ögonblick utan somnar lugnt och stilla. 

På gamla och sjuka djur kan det vara svårt att hitta blodkärlen och man kan då istället välja att injicera medlet direkt i buken istället. Detta gör inte ondare än att få en injektion under huden och kan vara ett bra alternativ om man har en katt som inte går att hantera. Det tar lite längre tid, ca 15-20 minuter, för medlet att verka genom denna metod, men oftast somnar katten bara långsamt in. 
När veterinären har lyssnat på hjärtat och konstaterat att det har stannat får ni gärna sitta kvar en stund med katten för att ta farväl. 

Många vill vara med katten ända till slutet. Andra vill gå innan den somnat in. Ni ska naturligtvis göra det som känns rätt för er. 

Observera att inget fall är det andra likt och att tillvägagångssättet anpassas efter situationen.