HANINGE DJURKLINIK

Hur går det till när våra minsta sällskapsdjur får somna in?

Hur det går till när mindre djur får somna in varierar beroende på djurslag. 

Fåglarsmågnagare och marsvin får vanligen en överdos sömnmedel direkt i buken, detta för att medlet ska verka så fort som möjligt. Tiden det tar för djuret att somna in kan variera men vanligen mellan 5-20 minuter. 

För den som inte är van kan det upplevas som obehagligt att se på då vi sticker djuret i buken. Vill ni så kan vi låna med ditt djur en liten stund och göra sticket i ett annat rum. 

Du kan sedan få hålla i din lilla kamrat medan han eller hon somnar. Om det är ett barn som är den som haft och vårdat djuret är det vår erfarenhet att detta ofta är ett bra alternativ. 

Har ni önskemål om att djuret ska få lugnande innan den får sömnmedlet kan vi självklart ge detta. Man ska dock vara medveten om att exempelvis marsvin, som är mycket känsliga i huden, kommer att finna lika stort obehag i den lugnande sprutan som i sömnmedlet. Detta är den största anledningen till att vi på dessa djur väljer bort ett extra stick. 

När det är dags för din kanin att somna får den vanligen en spruta med lugnande medel under nackskinnet. När den blivit trött på denna (efter 10-20 minuter) rakar man bort lite päls på ett öra där det tydligast går att se blodkärl. 
Via blodkärlet i örat ger man sedan kaninen en överdos av sömnmedel så att hjärtat stannar. Detta är helt smärtfritt för kaninen. 

Kaniner med mycket små öron eller som är mycket sjuka kan vara svåra att sticka i öronen. Man kan då välja att spruta medlet direkt i buken istället. Detta gör på de flesta inte ont men det tar lite längre tid för medlet att verka (15-20 minuter). 

För information om avlivning av reptiler ber vi er att kontakta kliniken.